Snížení rizika vzniku rakoviny tím, co jíme
Nádory už vzaly život mnoha lidem, další s nimi těžce bojují, jiní je překonali a zbytek lidí čeká, kdy si tu nepříjemnou zprávu od doktorů vyslechnou sami. Vzniku rakoviny se však lze trochu bránit složením jídelníčku. Nelze říct, že když budete žít a jíst zdravě, rakovina se vám vyhne. Ani neexistuje naprosto spolehlivá prevence, která by toto onemocnění úplně potlačila, aby nikdy ani nevzniklo. Jsou však potraviny, které to riziko alespoň sníží, jako třeba česnek, který zabraňuje růstu rakovinných buněk. Fotochemikálie v něm obsažené údajně sníží riziko až o polovinu.
Zeleň nade vše
Antioxidanty ochraňující organismus před působením škodlivých volných radikálů jsou obsaženy v jakékoliv listové zelenině. Špenát, hlávkový salát a další. Pomáhají předcházet rakovině žaludku, kůže, tlustého střeva, plic a prostaty. Naopak zelená burkovitá zelenina (brokolice, zelí, květák, kapusta) obsahuje sulforafan, který celkově povzbuzuje činnost obraných enzymů a zvyšuje imunitu. Preventivně se stará o prsa, játra, plíce, prostatu, kůži a žaludek.
Kouzlo vlašských ořechů
Takové kouzlo ocení jak muži, tak ženy. Konzumace vlašských ořechů slouží jako prevence proti rakovině pohlavních orgánů a prostaty u mužů. Ženy zajisté ocení tu samou vlastnost u prevence rakoviny prsu.
Kousek lesa ve stravě
Les je takový zdravý a dobrý kousek světa. Není se tedy čemu divit, že nabízí i potravu vhodnou k prevenci vzniku rakoviny. Ať už se jedná o brusinky, ostružiny nebo malé modré lesní bobulky zvané borůvky, všechny jsou bohaté na antokyany a také na vitamín C, který zvyšuje imunitu a podporuje tak obranyschopnost organismu.
Velmi silný antioxidant
K výraznému zpomalení nebo dokonce úplnému zastavení rakovinných buněk může dojít při konzumaci lykopenu neboli červeného barviva. To je obsaženo v rajčatech, která se doporučují jíst tepelně zpracovaná, ne však déle vařená než půl hodiny, jinak by o své zázračné látky mohla přijít.
Sklenka vína jako prevence
Resyeratrol je látka přítomná ve slupce červeného hroznového vína, ale také v již zpracovaném červeném víně. Proto se čas od času člověk může napít. Preventivně se tak udrží o krok zpátky před vznikem rakoviny prostaty.