Bezpečnostní přestávky a proč je nutné je dodržovat?
Přestávky na jídlo a oddych mají svůj důvod z hlediska bezpečnosti práce, proto je důležité je dodržovat. Ač na ně zaměstnavatelé, ale i zaměstnanci často zapomínají, mohou velice ovlivnit výkon a pozornost dané osoby. Nedodržování přestávek přitom mnohdy vede ke zbytečným úrazům.
Bezpečnost na prvním místě
Bezpečnostní přestávky mají za úkol, aby si zaměstnanec odpočinul od jednotvárné práce, která například jednostranně zatěžuje jeho tělo. Bezpečnostní přestávky jsou nutné na pracovištích, kde existují rizikové faktory, jako je například zátěž teplem. V tomto případě má zaměstnanec právo na pravidelnou přestávku.
Přečtěte si také: První zákazníci jsou základnou i marketingovým nástrojem
Rizikem je již zmiňovaná teplota, ale i celková fyzická a lokální valová zátěž nebo používání OOPP. Pokud zaměstnanec nepřetržitě používá osobní ochranné pracovní prostředky, které ztěžují jeho pohyb, dýchání nebo vidění, má také právo na přestávky, které trvají nejméně 10 minut co 2 hodiny.
Délka přestávky
Přestávky v práci jsou upraveny v zákoně č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 88. Je zde uvedené, že maximálně po 6 hodinách nepřetržité práce musí mít zaměstnanec přestávku na jídlo a oddech. Přestávka trvá nejméně 30 minut a nepočítá se do celkové pracovní doby. Jestliže zaměstnanec vykonává práci, u které nelze dojít k přerušení, i během provozu má právo na odpovídající přestávku, která se mu započítává do pracovní doby.
Rozdělení přestávek je také možné, ale i vždy musí alespoň jedna její část trvat minimálně 15 minut.
[…] Přečtěte si také: Bezpečnostní přestávky a proč je nutné je dodržovat? […]