KFC a příběh zakladatele tohoto fastfoodu
Franchising se u nás rozeběhl opravdu obrovskou rychlostí. Chuť podnikat pod známou značkou naplňuje opravdu řadu z nás. Do tohoto systému podnikání založeného na základě licenčních smluv jde v dnešní době řada lidí, protože touží vložit své naspořené peníze do už fungujícího podniku, nikoliv do podniku, který teprve vstupuje na trh a o němž se neví, jestli bude nebo nebude prosperovat tak, jak byste chtěli, aby prosperoval. Pomocí franchisingu se dá podnikat nejen v kosmetice, ale také v módě, v bankovnictví nebo také i ve vzdělávacích programech, ovšem nejčastěji se tento systém podnikání spojuje především s oblíbeným rychlým občerstvením, které se právě díky franšízovým řetězcům u nás dostalo k takovým příčkám popularity, za které by se neměl nikdo stydět. Ostatně v těchto řetězcích také nalezneme například známý fastfood KFC, jehož historie je opravdu zajímavá a jeho zakladatel se neřadí k těm lidem, kteří nestojí za zmínku.
Za vším stojí Harland Sanders
Jméno tohoto muže si už pamatuje opravdu málokdo. Ovšem tento muž stojí za zrodem podniku, který se jistě ponese ještě do příštích generací, protože KFC je oblíbeným rychlým občerstvením řady z nás. Harland na školu nechtěl jít, protože si uvědomil už ve svých dvanácti letech, že mu studium nedá to, co by od života očekával, proto se rozhodl pracovat. Pracoval v různých zaměstnáních a přicházel na to, že mu každé něco dalo, ale pořád to není to, co by od života chtěl. V roce 1930 začal pracovat v bufetu a servíroval řadu jižanských jídel pro různé cestující. Tento bufet po několika letech přeměnil na fungující restauraci se svými vlastními recepty, protože objevil výborné chutě kuřat a bylinek. Jeho cesta sice nebyla zrovna tou nejlehčí, na kterou se jistě mohl dát, ale tento jeho příběh ukazuje, že nemusíte mít za sebou řadu vysokých škol, ale že je to jen o jediné chvilce, která vám vše změní. Tou jeho byla chvíle, kdy objevil nezaměnitelné chutě kuřat, které jsou nyní dominantou rychlého občerstvení KFC.