Seznamte se s liči!
Na své zdraví bychom měli skutečně dbát. Přece jenom zdraví máme jenom jedno a je na nás, jak s ním budeme zacházet. Pokud budeme jíst nezdravě, můžeme na to později doplatit. Raději se zaměřme na zdravější stravu a nezdravé věci si dopřejme skutečně jenom výjimečně. Zdravá strava nemusí být nudná, dneska existuje tolik zdravých potravin! Vezměme si například ovoce. Všichni jíme jenom jablíčka a banány, ale vitaminy můžeme taky sehnat v jiném ovoci – třeba v tom tropickém. Tropické ovoce je skutečně skvělé – najdeme mnoho druhů. Málokdo by však řekl, že právě liči nám zdraví prospívá asi nejvíce.
Pojďme se proto s tímto ovocem, které nejčastěji najdeme na štědrovečerní tabuli, seznámit.
Co to liči vlastně je?
Pokud si nevybavujete toto ovoce, tak si ho pojďme představit. Liči čínské je velice zajímavé ovoce, které je drobné, růžové a ostnaté. Nejvíce se s ním pracuje v čínské kuchyni. Nepěstuje se však jenom v Číně, ale taky v jiných asijských kuchyních. Plody mají kulatý tvar a růžovou slupku (nebo taky červenou). Když se odstraní, najdete uvnitř bílou nebo narůžovělou dužinu. Její chuť je specifická a pecka velká zhruba jako fazole.
Jak liči prospívá zdraví?
Liči je výborné pro naše zdraví. Je zdrojem antioxidantů a taky nám posiluje naši imunitu, protože v něm najdeme vitamin C. Kromě vitaminu C je to bohatý zdroj vitaminu D a E. Najdeme v něm i řadu minerálních látek.
Liči pomáhá zmírňovat nervový systém, normalizuje hladinu cukru v krvi, a dokonce pomáhá urychlovat metabolismus, tudíž díky němu rychleji hubneme (spalujeme rychleji kalorie). Pokud vás tráví krevní tlak, sáhněte taky po liči, protože vám s tímto problémem pomůže zatočit.
Jak se liči konzumuje?
Mnoho lidí neví, jak se vlastně liči konzumuje. Nejčastěji se kupuje jako čerstvé ovoce, ale taky ho lze koupit v kompotované formě. Dostat se k dužině není náročné, ale je třeba, abyste dužinu pak rozpůlili a vyjmuli pecku. Pozor si dejte na zralé liči, protože je mnohem křehčí než to nezralé.